Обратно към категорията

Стралджа се готови за народния празник – събора „Мараш пее“

Добавено на: 09.05.2023 07:48
   

Влезе ли месец май и в Стралджа започва активната подготовка за най-големия народен празник – събора „Мараш пее“. Съществуването му е от древността, когато на този ден се виели най-кръшните хора, показвали се моми и ергени в най-хубавите премени. Традиционни за това време са курбаните за здраве и молебен за дъжд – всичко подчинено на това годината да е плодородна, хората да са здрави, трудът да е успешен.
В началото на 60-те години на м.в. народния хореограф и признат талант Тончо Тончев подема организираното провеждане на народния събор. Идва и изборът на името. Някой до днес задават въпроса защо „Мараш пее“ след като празникът е за изява на танцови колективи. Отговорът на Т.Тончев беше ясен и кратък: „Защото всеки танц започва с песен!“
Безброй танцьори са показвали своето изкуство на „Мараш“-а, свирачи – виртуози са се надсвирвали. Така е било , така е и днес. И ще бъде!
Тази година „Мараш пее“ ще се проведе на 14 май на откритата сцена на площад „Демокрация“ в Стралджа. Заявките за участие до момента са над 20. Според Статута началото на конкурсната програма е от 10 ч. Кметът Атанас Киров ще открие празника с традиционно слово. В конкурса ще вземат участие любителски танцови колективи за автентичен фолклор и за обработен фолклор както и клубове за български народни танци. Ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда в различните възрастови групи и раздели, Награда на кмета и Специална награда. Организаторите от общината вече са поканили журито в което отново са известни и уважавани имена: акад.Крум Георгиев, музиковед, фолклорист, композитор, член на Международна Академия за традиционно изкуство, носител на световен „Оскар за фолклор“, на Огърлието „Златен век“ на Министерство на културата, на „Кристална лира“ на Съюза на музикално-танцовите дейци, председател на Общество за фолклор Ст.Загора, доц.д-р Ивайло Иванов, директор „Художествено-творческа дейност“ в катедра „Изкуства“ при Свободен университет „Черноризец Храбър“ Варна, Стойчо Тончев, хореограф, худ.ръководител на ансамбъл „Лисец“ Омуртаг , брат на Тончо Тончев, Георги Пенев, дългогодишен преподавател в НУФИ“Ф.Кутев“ Котел, син на народната певица Ойка Пенева, Светлана Пенева, хореограф, учител по танци в НУФИ“Ф.Кутев“ Котел, танцьор в ансамбъл „Тунджа“, хореограф- педагог, ръководител на танцова школа в Ямбол, артист-балетист в НФА“Българе“ и един от основните организатори на фолклорния празник в Жеравна.
Ако планирате предстоящите почивни дни непременно изберете Стралджа. Народният събор „Мараш пее“ ще ви зареди с красиви емоции. Докато наблюдавате надиграването на сцената българското ви сърце ще пее и танцува, самочувствието ви ще литне и ще се хванете на хорото.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!