Обратно към категорията

Съдебна сага: Касационен съд отново ще гледа делото на простреляния преди 5 години таксиметров шофьор в Ямболско. Негови колеги с призив за подкрепа пред Съдебната палата в София

Добавено на: 10.09.2022 12:16
   

С призива „Аз карам такси и искам да се прибера жив“ таксиметрови шофьори от Ямбол и страната ще се съберат на 16 септември в 8 часа сутринта пред Съдебната палата в София. Същия ден във Върховния касационен съд е насрочено заседание по делото срещу нападателите на колегата им Апостол Вълчев – Симеон Милков и Костадин Стоянов. Магистратите преразглеждат решението на Бургаския апелативен съд, с което бяха намалени наполовина присъдите на двамата младежи, нападнали Вълчев.

Припомняме, че престъплението бе извършено на 11 декември 2017 г. С присъда от 31 май 2019 г. Ямболският Окръжен съд наложи на Милков 16 години лишаване от свобода, а на Стоянов – 6 години. Постановен бе първоначален строг режим на изтърпяване на наказанията лишаване от свобода и за двамата подсъдими.

С последващо решение от 23 януари 2020 г. Апелативен съд – Бургас измени атакуваната пред него първоинстанционна присъда, като намали наложеното на Костадин Стоянов наказание от 6 години на 4 години и 6 месеца и замени първоначалния “строг” режим на изтърпяване на наказанието с “общ”. В останалата част присъдата на Ямболския окръжен съд бе потвърдена.

Следва ново обжалване – пред Върховен касационен съд, където на 1 март 2021 г. отмениха решението на Апелативен съд-Бургас и върнаха делото за ново разглеждане в Бургас от друг състав, който трябвало да направи по-задълбочен анализ на фактите и доказателствата.

На 2 март 2022 г. другият състав на Бургаския апелативен съд намали наложената на Симеон Милков от Ямболския окръжен съд присъда от 16 години лишаване от свобода на 8 години, а на съучастника му Костадин Стоянов наказанието от 6 години при първоначален строг режим бе заменено с 2 години и 4 месеца при първоначален общ режим.

Последният тричленен състав на Бургаския апелативен съд прие за безспорно доказано, че Симеон Милков и Костадин Стоянов са се уговорили да нападнат и ограбят таксиметров шофьор, като за целта са се подготвили с газов пистолет, преработен за патрони пневматична пушка и нож. Но даде вяра на показанията на Стоянов, че уговорката е била само да сплашат водача, а не да го убиват.

Пострадалият Апостол Вълчев е получил „огнестрелно нараняване на гръдния кош, което му е причинило нараняване, проникващо в гръдната кухина, изразяващо се с чуждо тяло в гръдната кухина, както и нарушаване целостта на диафрагмения купол в ляво, което представлява нараняване, проникващо в коремната кухина. От това нараняване на пострадалия е причинено и увреждане на белия дроб, кръвоизливът в гръдната кухина и навлизането на свободен въздух в гръдната кухина, които както поотделно, така и в съвкупност, са му причинили разстройство на здравето, временно опасно за живота“, се посочва в решението. Магистратите обаче допълват: „Независимо, че нараняването е в област, където се намират жизненоважни органи и системи, то подсъдимите не са целели причиняване на смъртта на пострадалия, умъртвяването му. Пострадалият след прострелването е бил в съзнание и в състояние да извършва активни и целенасочени движения, като вещите лица по изготвената комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза и допълнителна такава, уточняват при изслушването си в проведеното въззивно съдебно следствие, че състоянието му се е влошавало в рамките на часове, през което време е могъл и е потърсил своевременно медицинска помощ, като такава му е оказана“. Това са мотивите на апелативните съдии да преквалифицират престъплението от грабеж, придружен с опит за убийство в грабеж, придружен със средна телесна повреда и да намалят наложените от Ямболския Окръжен съд присъди.

Сега на 16 септември, близо 5 години след бруталното нападение над таксиметровия шофьор Апостол Вълчев, Върховният касационен съд отново ще обсъжда доколко са справедливи наложените присъди на нападателите. Делото вече през август беше отложено, очаква се на 16 септември да му бъде даден ход.

Таксиметровите шофьори от Ямбол няколкократно организираха протести, като настояха за гарантиране на сигурността им по време на работа и поискаха по-строги наказания за нападения, извършвани над тях от клиенти. Сега те отново са готови на протест.

/Екип Радио 999/


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!