Обратно към категорията

Традиционният събор на Денница след толкова години отново събра жители и гости на селото

Добавено на: 30.09.2019 08:25
   

На 28 септември в Денница се проведе традиционният събор на селото. След дълго време, по желание на жителите на селото и хората с родови корени оттук, тази традиция бе възвърната именно през тази година, в която се отбелязват 85 години от преименуването на селото в Денница (древните българи са наричали Денница планетата Венера, на името на славянската богиня на луната и звездите, деня и нощта и др.) от турското дотогава име Гюндюзлери, чийто буквален превод от турски означава „слънцето изгря“. Преди 85 години е изграден и църковният храм в селото „Свети Пророк Илия“. Тогава жителите му са били 579, а през 1946 г. достигат и 690., а днес са около 60 души.

Гостите на събора запалиха свещичка за здраве в църковния храм. Жителите на селото от години се надяват техният храм да бъде обновен, защото е видно, че се нуждае от ремонт. Радващо за тях бе, че именно в този ден бе поставено началото на събиране на средства за това.

Първото дарение бе от дългогодишния кмет на общината (и настоящ кандидат) Христо Христов. Той също се обърна към събралите се на празника и изказа задоволството си от осъщественото желание на жителите на селото отново да имат свой събор. Искрено се надява и като дългогодишен кмет, и като гражданин, църковния храм да бъде ремонтиран и съхранен. За съжаление на няколко пъти не е бил одобрен проектът, затова днес се поставя началото на кампания за събиране на средства и той също се включва в нея, дори дарява първите средства. Искрено вярва, че ще се намерят благородни хора, които също ще се включат.

Кметският наместник на селото се обърна с поздрав към жителите и гостите. Желанието да се възвърне традиционният събор е изпълнено и всички са отново заедно, за да се веселят, сподели развълнувана тя и селото отново е огласяно от песни и детския смях. Благодари сърдечно на общинското ръководство за помощта това да се случи както и на останалите дарители, без които този празник нямаше да бъде факт. А те са: община Болярово, фирма „Сатко“ – град Ямбол, земеделският производител от село Стефан Караджово Николай Димов, Иван Караколичев (село Денница), Апостол Стоянов (село Денница), семейство Христови (село Камен връх), Маринка и Бойчо Сачанови (село Камен връх), фирма „Зита Ко“ ООД с управител Здравка Панайотова, земеделски производител от село Симеоново.

Сред гостите на земляческата среща бе заместник-председателя на Народното събрание и народен представител от Ямболска област Кристиан Вигенин. Той пожела на всички да имат все такива хубави поводи за веселие и сподели с тях, че ще се включи с дарение за църковния храм, защото вижда,че е нужно неговото обновяване и вярва, че и други ще се включат в тази инициатива.

Сред гостите на празника бяха и председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, общински съветници, кметове и кметски наместници от съседни населени места, представители на общинската администрация, кандидати за общински съветници от различни политически сили.

Поздрав към всички отправи Пенка Стоянова, която изпълни няколко народни песни, изпълнявани някога тук от майка й Елена Георгиева Гърджилова от село Денница, от чието рождение се навършват 100 години. Поздрав към жителите и гостите на Денница бе и възстановката на типичната селска българска седянка от гостите от Камен връх, водеща на която бе отново Пенка Стоянова. Интерес предизвика и надиграването на участниците и представянето на традиционната тронска носия.

Групата за автентичен фолклор „Болярка“ при НЧ „Възраждане“ – град Болярово също поздрави гостите на празника с няколко свои изпълнения. Талантливите самодейки имаха в същия ден участие в град Ямбол, но въпреки всичко успяха да се включат в празника на приятелите си от Денница, сред които е кметския наместник Димитрина Хаджиева.

На всички гости на събора бе раздаден курбан за здраве, осигурен от община Болярово. За доброто настроение на празника се грижеха оркестър „Преслав“ – град Ямбол със солистка Таня Чирпанлиева. Млада дама, с корени от селото също поздрави гостите на събора с талантливите си изпълнения, пожелавайки на всички отново да бъдат заедно догодина и още дълги години.

Лора Величкова, пресцентър на Община Болярово


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!