Обратно към категорията

Ученици от ПМГ "Атанас Радев" в Ямбол завоюваха два златни медала от международна олимпиада

Добавено на: 06.10.2021 14:36
Снимки: ПМГ "Атанас Радев", Ямбол
   

Ученици от Природо-математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол завоюваха два златни медала от Хонгконгската международна Математическа Олимпиада /HKIMO/, съобщиха от училището.
Осмокласничката Божидара Амуджиева и седмокласникът Иван Стоянов са спечелили престижните отличия. И за двамата това е пореден успех от такъв формат. 

И през тази година, поради епидемичната обстановка в света, международните математически олимпиади се проведоха онлайн. Участниците се включваха чрез специални обучителни платформи, в точно определен ден и час, с камера на компютъра и странична камера от друго устройство.

В тези олимпиади участваха хиляди изявени математици, от предучилищна възраст до 12 клас. Те са представители на държави, традиционно силни в областта на математиката, като Хонг Конг, Китай, Сингапур, Виетнам, Малайзия, Индия, Филипини, Австралия, Украйна, Казахстан, Канада, Тайван, Египет, Турция, Иран, САЩ, Русия, Украйна и др.
Финалът на олимпиадата HKIMO се проведе на 28.08.2021 г. в Хонг Конг. Участниците се включиха в олимпиадата онлайн, облечени в тениски с цветовете на националните си знамена, чрез специална платформа и две камери. Трябваше да решат в рамките на два часа 30 задачи от следните области на математиката: Логическо мислене, Аритметика, Теория на числата, Геометрия и Комбинаторика.
Kато носител на златен медал от HKIMO, Божидара има покана за участие в световната международна математическа олимпиада World International Mathematical Olympiad WIMO, която е планирана да се проведе през януари 2022 г. в Южна Корея. На олимпиадата WIMO участват само носители на златни медали от няколко други международни олимпиади.
През 2021 година Божидара е носител на награди и от други международни олимпиади:
* Златен медал от Thailand International Mathematical Olympiad (TIMO),
Финал Тайланд, 03.04.2021 г.
* Сребърен медал от Asia International Mathematical Olympiad (AIMO),
Финал Южна Корея, 01.08.2021 г.
* Бронзов медал от World Mathematics Invitational (WMI),
Финал Тайван, 17.07.2021 г.
* Бронзов медал от Southeast Asian Mathematical Olympiad (SЕАMО) :
Сингапур, 04.10.2020 г.
* Бронзов медал от Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area Mathematical Olympiad (Big Bay Bei Olympiad) :
Хонг Конг, 07.02.2021 г.
През това лято Божидара сбъдна своята мечта да се докосне до света на астронавтите и космонавтиката. След представяне на есе на тема „Космически екип: хора и роботи – какво е бъдещето им в Космоса?”, бе поканена в космическия и научен център за обучение Space Camp Turkey, Измир. Този лагер е създаден по модел на NASA и техния Space Camp в щата Алабама, САЩ. В света има само два такива обучителни центъра за деца от 9 до 15 години.
Програмата е на NASA, на английски език, има уникални инструменти за обучение, като например модел на космическата совалка Discovery, на Международна космическа станция, интерактивна изложбена площ и др.
Има тренажори, каквито използват истинските астронавти, като виртуален симулатор за изследване на Марс; движение в безтегловна среда; гимнастика на борда на совалка и др.
Освен това, ежедневно се поставят всевъзможни задачи от рода на проектиране колония на Марс, отглеждане на растения без почва, научни експерименти, изучаване на съзвездия и основите на ракета и др.
На совалката „Дискавъри“ се провежда мисия по подготвен сценарий. Като ръководител на наземния екип за контрол на мисията, Божидара съдейства за отстраняване на възникнали проблеми и успешно кацане на Луната.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!