Обратно към категорията

УВОЛНИХА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА, ОРГАНИЗИРАЛА РЕДИЦА ПРОТЕСТИ

   

УВОЛНИХА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА, ОРГАНИЗИРАЛА РЕДИЦА ПРОТЕСТИ

Медицинската сестра Мая Илиева е основен инициатор и двигател на протестната вълна на съсловието. Тя обедини медицинските специалисти в борбата им за достойно заплащане. Организира редица протести в София, а нейни колеги я подкрепиха в цялата страна. Те постигнаха частично исканията си. 
Ето какво написа Мая Илиева във фейсбук страницата си:
От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда. Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се оттърват от неудобната – от оная "лудата", дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните "доказателства". Дали са им обещали нещо – не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта. И най-важното – не без помощта на синдиката (Конфедерация на независимите синдикати в България - КНСБ - CITUB), защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят "голямата уста" (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: "Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда". И се погрижи, удържа на обещанието си. Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ в Acibadem City Clinic Болница Токуда от 2012 г. и като такава имам имунитет по чл. 330 от КТ, т.е. защита от уволнение. Но синдикатът (КНСБ) и работодателят са си стиснали ръцете и д-р Кокалов и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата като са свалили имунитета ми. Забележете – без да поискат от мен каквото и да е обяснение и без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос. Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя? Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения.
Изводите остават за вас, но мисля, че на всички ви е ясна каква е картинката в България. Това, разбира се, нито ще ми затвори "голямата уста", нито ще ме постави на колене. Напротив – още по-убедена съм, че има нужда от синдикат на медицинските специалисти и тогава да се надяваме работодателите да разберат, че законите в страната важат за всички и не правят разлика между държавна и частна собственост. За вас остава правото да избирате дали да плащате на синдикати, които не работят за вас и са винаги готови да ви предадат и къде и при кого да кандидатствате за работа. Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две. Ще ви обявя дата, заповядайте! Гледат се на отворени врати. Продължаваме напред, мили хора и да става каквото ще.
 

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Д-р Костов 05.08.2019 06:46

Кокала е мазник и дърта подлога на на прапителството и ликарския съюз , все ибрикчии на властимащите ! Порнографския филм наречен Държавата България, проължава ...

 

 

#1 Дарина 04.08.2019 14:29

Д-Р Кокалов , беше такъв още през 2001-2003 година,когато НЗОК се създаваше. Още тогава на всяка среща той защитаваше управляващите и беше срещу НПО-та и хората,които искахме тогава още в България медицинското обслужване да бъде на ниво . Грозно е да разбереш, че 15-20 години по- късно,точно тези, които съсипаха системата на здравеопазване, все още имат власт за досъсипване. Кокалов, за мен не е лекар- Колко човешки живота е спасил - единствено е на голяма заплата и винаги с властта


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!