Обратно към категорията

Въведени са  редица мерки за ограничаване на силната музика в жилищните райони в Ямбол

Добавено на: 28.12.2023 17:09
   

Нови правила за движението на велосипеди и електрически тротинетки в Ямбол бяха утвърдени днес от Общинския съвет с изменения на Наредбата за опазване на обществения ред и поддържане на приветлив вид на общината. Въвежда се и забрана за силна музика в жилищните райони.

Велосипедистите трябва да се движат само по пътното платно, най-близо до дясната му граница. Придвижването с велосипед в пешеходни зони и по тротоари е позволено само при наличие на изградена велосипедна инфраструктура, или, ако гражданинът се придвижва като пешеходец, бутайки велосипеда си.

През последните 4 години, с цел подобряване на пътната безопасност, община Ямбол инвестира в изграждането на нови комбинирани велосипедни алеи в централна градска част, к-с „Златен рог“ и квартал „Аврена“. Наскоро приключи изграждането и на комбинирани велосипедни и пешеходни алеи от кръстовището до Регионална здравна инспекция до комплекс „Доктор Дончев“ и от училище „Христо Смирненски“ до кръстовището до РЗИ. Разширяването на велосипедната инфраструктура в града ще продължи.

В паркове, градини, на площади, детски площадки и пешеходни зони вече е въведена забрана за управлението на тротинетки и други индивидуални електрически превозни средства, с изключение на колички за лица с увреждания. Ако се наложи преминаване през такива зони, водачите трябва да слязат от превозното средство и да го бутат като пешеходци.

Влиза в сила и забрана за паркиране в паркове, градини, площади, детски и спортни площадки, пешеходни пространства и зелени площи, спирки на обществения транспорт, пътеки за преминаване, както и пред рампи за хора с увреждания. Изключение ще бъдат места, определени от община Ямбол, в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства.

Санкции ще бъдат налагани и на водачи на такива превозни средства, които в останалите зони на града развиват скорост по-висока от 25 км/час.

За всяко нарушение на забраната виновниците ще бъдат глобени с 50 лева. Имуществената санкция за фирмите, които предоставят под наем индивидуални електрически превозни средства и не отстранят допуснато нарушение, е 300 лв.

Заради увеличаването на броя на сигналите за провеждането на мероприятия на открито и силна музика по всяко време на денонощието, се въвеждат и нови мерки срещу подобни нарушения на обществения ред.

От 50 до 1000 лв. глоба е предвидена и в наредбата за физически лица, които нарушат забраните за силна музика и шум. За юридически лица санкцията е от 100 до 2000 лв. при първо нарушение. Служителите на СПООР, Общинска полиция или Областна дирекция на МВР ще изземват и задържат озвучителните уреди, апарати, тонколони и др. на отговорно пазене, докато собствениците им не заплатят санкцията.

В жилищни зони е забранено през цялото денонощие използването на музикални инструменти и озвучителни системи, с които се нарушава спокойствието на гражданите и обществения ред. Това не важи само за обществени прояви, за които общината е уведомена предварително и е издадено разрешение от кмета по надлежния ред.

Пълна забрана е въведена и за провеждането на сватбени, семейни и други частни събирания на тротоари, площади, улици, пространства между жилищни сгради, градини, паркове и други общински територии, както и в частни имоти, в случаите, когато нарушават обществения ред и спокойствието на гражданите.

В жилищните кооперации се забраняват всякакви дейности, които предизвикват шум, в следобедните часове от 14:00 ч. до 16:00 ч., както и през нощта от 22:00 ч. до 08:00 ч. в работни дни и от 23:00 ч. до 10:00 ч. в почивни дни.

Забранени в следобедните часове от 14:00 ч. до 16:00 ч., както и през нощта от 23:00 ч. до 08:00 ч.  са и ремонтни и други дейности от битов и стопански характер в жилищни зони, които предизвикват шум, вибрации, отделяне на прах, дим и други замърсявания.

По предложение на Областна дирекция на МВР се разширява и кръга на контролните органи, които имат право да извършват проверки и констатират нарушенията. Освен служители на Районно управление „Полиция“ – Ямбол, контролът по наредбата ще се извършва и от служители от отдел „Охранителна полиция“ и други органи на МВР-Ямбол в рамките на тяхната компетентност, служители в дирекция „Превенция и опазване на обществения ред”, звено „Общинска полиция” или от други длъжностни лица от общинската администрация, определени със заповед на кмета на Община Ямбол.   


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!