Обратно към категорията

Ямбол чества 9 май (видео)

Добавено на: 09.05.2021 15:59
Снимки: Община Ямбол
   

Община Ямбол отбеляза с тържествена церемония и два концерта празничния 9 май - Деня на победата над хитлеристка Германия  и Ден на Европа.

Официалната част на празника беше предшествана от маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов, на Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци в квартал „Каргон”.

Тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя, в който участва и представителна част от гарнизон Ямбол, започна със слово на кмета Валентин Ревански: „В историята ни има събития и дни, които са свързани с нашето минало, настояще и бъдеще. Днес се навършват 76 години от края на Втората световна война, която трябваше да бъде последният въоръжен конфликт в историята на човечеството. Тази война, в която загинаха  хиляди български войници, бешe последна за нашата Родина.

Днешният ден е ден за смирение и преклонение, почит и безкрайна благодарност към тези, които са се сражавали по бойните полета в името на идните поколения. Много от тях не са дочакали Победата, в която са вярвали и за която са мечтали. Поклон и пред Вас, ветерани от войната, затова, че днес имаме възможност да отбелязваме 9 май! Тази победа е изключително важна, за да можем да живеем в свободна Европа.

Днес отново си спомняме за силното послание закодирано в думите „Нищо не е забравено, никой не е забравен!“.

Пет години след края на войната, на 9 май 1950 година, отбелязваме и раждането на една мечта – обединена Европа.  България е част от Европейския съюз с богатото си културно-историческо наследство.

В този тържествен ден, в който европейците празнуваме и своето обединение, желая на всички нас да бъдем единни и заедно да вървим напред! Да работим за добруването на България като част от обединена Европа. Да си пожелаем  никога  повече да няма война.“

В програмата на 9 май беше включено празничното матине на Камерен оркестър „Дианополис“ с участието на известния диригент Григор Паликаров и Цвета Паликарова /флейта/, гости на музикалната проява. Концертът се състоя в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол. Публиката аплодира виртуозните изпълнения на безсмъртната музика на Вивалди, Хайдн, Чайковски, Сибелиус, Кванц, Елгар.

На паметните плочи на загиналите в Ямболския регион съветски воини, които се намират в Градския парк, се състоя поднасяне на цветя. Събитието беше организирано  от Руски клуб „Съотечественик“.

           Вокална група „Пятница 13“ при  Народно читалище „Зора-1945“ с ръководител Елена Иванова поднесе емоционален концерт на посетителите на Музея на бойната слава, в който беше обявен ден на отворени врати по повод Деня на Европа и Деня на победата. В музикалната програма бяха включени популярни песни: „Священная война“, „Здесь птицы не поют“, „Днилось роща“, „Льется музыка“, „Калина“, День Победы“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!