Обратно към категорията

Ямбол - от древността към бъдещето: Извлечение от Закона за народното просвещение от 1918г.

Добавено на: 15.09.2021 12:57
   

"Ямбол - от древността към бъдещето" е рубрика на 999, която се реализира със съдействието на Държавен архив Ямбол.

В първия учебен ден Радио 999 и Държавен архив – Ямбол направиха справка в Закона за народното просвещение. Ето извлечения от него, отпечатани в ученическа книжка от 1918 г.

Длъжности на дежурния ученик

  1. В клас учениците дежурят по азбучен ред показан в класната книга.

  2. Дежурството на всеки ученик трае един ден.

  3. Дежурните ученици са длъжни:

  1. Да се явяват в училището 1/4 час преди почване на учебните занятия.

  2. Да се грижат за реда и тишината на класа.

  3. Да забелязват отсъстващите ученици и да съобщават номерата им на учителите.

  4. Да изчистват таблата преди влизането на учителя и да се грижат за навременно доставяне на тебешир, гъба и др. пособия.

  1. Да четат молитвата при започване и свършване на занятия.

  2. Да отварят всяко междучасие два-три прозореца за проветряване...

  1. След свършване на учебните занятия, всеки дежурен предава лично гъбата и останалия тебешир на следващия след него по ред ученик.

Дисциплина

§109. Щом се даде знак за влизане в клас, ученикът е длъжен веднага да влезе в класната стая, да седне на мястото си и да чака учителя. Когато влиза и излиза учителят, всички ученици са длъжни да станат на крака и да стоят мирно и прилично. Със същата почит се посрещат и изпращат директора и други външни лица, които посещават класа.

§110. Във време на преподаване всички ученици трябва да стоят мирно и да внимават в урока. Никакви други занятия не им се позволява в това време.

§114. Както в училището, така и вън от него учениците трябва да носят установеното формено облекло чисто и прилично, без никакви украшения; те не могат да носят бастуни, пръстени и пр...

§116. Учениците ходят в църква в празнични дни, според реда, който се определя от учителския съвет по предложение на директора. Отсъствията от църква се оправдават, както и отсъствията от урок.

§120. Забранено е на учениците да се скитат по улиците без работа....

§121. Забранено е на учениците: 1) да пушат тютюн и да употребяват спиртни питиета; 2) да играят на карти или на каквито и да е хазартни игри; 3) да посещават кръчми и други подобни заведения; ...5) да посещават балове и кафе-шантани...

§126. За да се упражняват в самоконтрол и изобщо в самовъзпитание, учениците от всеки клас избират под ръководството на класния наставник няколко души, които образуват другарски съд, който бди да се спазва училищния ред и чистотата...

Из “Правилник за поддържане хигиената в учебните заведения”

§61. Всеки ученик е длъжен да държи тялото и дрехите си чисти и закърпени.

§62. Ученикът трябва да сменя един път в седмицата долните си дрехи.

§63. За да се развива и расте правилно ученикът, той трябва всяка седмица да прави най-малко една баня, защото в противен случай кожата му се зацапва, дишането през нея се затруднява и събраните в тялото отрови, които трябва да се отделят през кожата, остават в кръвта и чрез нея се разнасят из целия организъм, като отравят бъбреците, черния дроб, мозъка, сърцето и др.

§67. Учениците на възраст 7-13 год. трябва да лягат вечер в 9 ч. и да стават сутрин в 7 ч., а учениците 13-17 год. трябва да лягат вечер в 10 ч. и да стават сутрин в 6 ч.

§71. Всяка сутрин, след като стане от сън, ученикът най-напред трябва да измие лицето, врата, гърдите и ръцете си със сапун и студена или хладна вода, да среши косата си, да измие устата си и изчисти зъбите със зъбна четка и зъбен прах или паста, да изреже ноктите на пръстите си, а вечер преди да легне - да изчетка дрехите си, да изчисти обущата си и да измие краката си. Забележка: зъбен прах се прави като се смесят по равни части чиста креда и сода.

§77. Учениците са длъжни да пазят чистота и ред и извън училището, най-вече да не храчат из улиците и площадите, черквите.. и изобщо на всички публични и частни места където им е позволено да ходят....

§78. Забранено е на учениците да плюнчат пръстите си когат прелистват книгите си.

§86. Когато някой ученик страда от пъпки по кожата, рани в носа, ушите, устата, очите и главата е длъжен да заяви на класния си наставник.

§87. Строго се забранява на учениците да пият спиртни питиета и да пушат тютюн.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!