Обратно към категорията

Ямбол - от древността към бъдещето: Преместването на Юридическия факултет в Ямбол (Снимки)

Добавено на: 27.05.2021 10:41
   

"Ямбол - от древността към бъдещето" е рубрика на 999, която се реализира със съдействието на Държавен архив Ямбол.

В своето изследване “Страници от правната история на гр. Ямбол”, Любен Корнезов разказва за един любопитен момент от ямболската история, а именно -  преместването на Юридическия факултет в Ямбол.

След бомбандировките над София в края на 1943 г. редица учреждения са евакуирани от столицата. С решение на Академичния съвет на СУ "Климент Охридски” от 26 ян. 1944 г. февруарската изпитна сесия се отлага и ръководството на Юридическия факултет начело с декан проф. Петко Венедиков решават изпитната сесия да се проведе в Ямбол. Защо е избран Ямбол? Ямбол разполага със сравнително добра материална база. През 1942 г. е открита Съдебната палата, която е най-голямата сграда в града, с множество кабинети и просторни зали. В Ямбол са работили юристи на високо професионално ниво. Редица преподаватели са идвали в града и изнасяли лекции - проф. Баламезов, преподавател по конституционно право изнася лекции през ян. 1942 г., а д-р Любен Василев през февр. 1943 г. В средата на м. апр. в Ямбол пристигат над 1200 студенти, 24 професори и 7 асистента. Една част от тях се разквартирувани в общежитията, организирани в Земеделското училище, училище "Ат. Кожухаров" и Католическия пансион[1].

В изпълнение на предписания №№ 4825 и 6805 на Министерство на народното просвещение Стоян Митев, кмет на Ямбол, издава Заповед 354 от 31 авг. 1944 г., с която се регламентират организацията на настаняването на евакуираните в Ямбол студенти и цените на наемите. Разквартируването на студентите се осъществява от квартирно бюро при Студентска корпорация “Георги Дражев”. Наемите са определени съгласно т. 3 от Наредба за наемите, а именно: за настаняване по време на изпитните сесии цената е 80 лв. на легло с включено бельо и 50 лв. без такова, съответно цената е двойна за двойно легло. За редовните занятия цената е месечна и варира взависимост от условията и местоположението на сградата. В наема се включва почистване на стаята поне веднъж седмично и паленето на печка, ако е необходимо.

Любопитен щрих към историята е карикатурата на проф. Делян Коняров “Юридическия факултет се установява в гр. Ямбол”, където има леко намигване по вечната тема за “враждата” между двата съседни града Ямбол и Сливен.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!