Обратно към категорията

Ямбол ще отбележи 142 години от Освобождението си от османско владичество

Добавено на: 15.01.2020 14:59
   

На 17 януари, петък, Ямбол ще отбележи 142 години от Освобождението си от османско владичество. По традиция официалната церемония по отбелязване на историческата за града дата ще се състои пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк през 1878 г. (пред сградата на Общински детски комплекс – Ямбол, ул. Търговска“ 27, бивше Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“).

Церемонията ще бъде предшествана от изпълнения на патриотични мелодии и маршове на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ и песни в изпълнение на  Вокална група „Пятница 13“ при Народно читалище „Зора – 1945“.

В 11:00 часа започва тържественият ритуал със слово на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански, отслужване на благодарствен молебен и поднасяне на венци и цветя на признателност.

В 11:30 часа честването продължава с шествие по централните улици на града с маршрут: ул. „Търговска”, пл. „Освобождение”, ул. „Цар Освободител” - до Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение.

В 11:45 часа там също ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност към героите, отдали живота си за свободна България.

В церемонията ще участват представителна военна част от Гарнизон Ямбол и възстановчици от клубовете „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.

В навечерието на празника, на 16 януари, четвъртък, Регионален исторически музей - Ямбол организира пешеходен тур „По следите на нашето Освобождение", посветен на 142-та годишнина от Освобождението на Ямбол от османско владичество.

Мястото на сборния пункт е от  източната част на Безистена с начало  на обиколката в 15:00 часа.

Христина Женкова, историк в РИМ – Ямбол, ще въведе желаещите в атмосферата на онези драматични дни преди Свободата.

Маршрут на пешеходния тур: Безистен - улица „Търговска“ – паметна плоча, където е посрещната първата руска военна част, командван от полковник Николай Яковлевич Бакланов.

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански кани всички граждани да се включат в родолюбивите прояви, посветени на 142-та годишнина от Освобождението на Ямбол.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!