Обратно към категорията

В ямболския съд не очакват отлагане на дела, заради липса на заседатели

Добавено на: 06.12.2019 11:36
   

Не се очаква да се стигне до отлагане на наказателни дела, въпреки недостатъчния брой съдебни заседатели към Районен съд Ямбол.

Както ви съобщихме, повече от 40 места към Районния съд в Ямбол останаха свободни след полагането на клетва от заседателите от мандат 2020-2023 година.

Съдебните заседатели са представители на обществеността в заседанията по наказателни дела на първа инстанция и имат еднакви права и задължения със съдиите.

Необходимият брой съдебни заседатели за Районния съд в Ямбол е 75, за общините Ямбол, Тунджа и Стралджа. Въпреки удължаването на сроковете за кандидатстване, едва 31 са утвърдените заседатели от общинските съвети на трите общини.

"Това води до съответно намаляване броя на заседателите, между които се разпределят делата, съответно до по-голяма ангажираност на заседателите, които остават. Не очаквам да се стигне до отлагане на дела, коментира пред БНР председателят на Районен съд-Ямбол Светлана Митрушева. Тя допълни, че цифрата, която е за момента, ще бъде достатъчна да обезпечи съответните съдебни състави в Районен съд Ямбол. Огромен проблем би било, както е в Тополовград - към момента, където няма нито един съдебен заседател", коментира още председателят на Районния съд в Ямбол Светлана Митрушева.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!