Обратно към категорията

Ямболският музей предлага идеи за подаръци за близките ни

Добавено на: 18.12.2020 15:09
   

Тази година  ще посрещнем една по-различна Коледа. Но все пак можем да я направим  специална за близките и приятелите си, избирайки уникални подаръци, коментират от ямболския Исторически музей и предлагат да зарадвате любимите си хора за празниците с неговите издания.

На стотния рожден ден на баскетбола в България, на 95-тата годишнина от първите му прояви в Ямбол и на 75-я сезон на местния отбор е посветена, например, книгата на Кремена Димова и Мария Иванова „Пътят: хроника на ямболския баскетбол(1924 – 2015)“.

Изданието включва емоционални разкази на ветерани и състезатели, които споделят с читателите късчета от историята на клуба. Отредено е заслужено внимание на личностите – учителите по телесно и физическо възпитание, треньорите и баскетболистите на Ямбол, които с всеотдайност и много труд превръщат града ни в център на играта под двата коша и допринасят за успехите на клубния тим.

“Поздравъ от Ямбол” е албум, в който са намерили място илюстровани пощенски картички и стари фотографии на града от края на XIX до 40-те години на XX в. Включени са и кратки сведения за създателите им.

Не е известно кога в Ямбол се ражда първата снимка и пощенска картичка, но в музея се съхраняват голям брой такива. На много от тях са запечатани образите на деца, ученици, младоженци, военни, спортисти, знатни личности и пр. На други е отразен Ямбол, такъв какъвто е изглеждал след Освобождението с неговите махали, улици, площади, сгради и забележителности.

И още едно предложение за подарък. Традиционният ямболски женски костюм буди възхищение с художественото си съвършенство и разнообразие. Сукманената носия, характерна за региона, е с богата цветова и орнаментална украса, разкриваща вроденото чувство за хармония. Всяка част от костюма е обобщено познание за света и визуален знак за полови, възрастови и семейни различия. Цветоусещането на художник и вниманието към детайла на жените от региона проличават в носиите, събрани между страниците на каталога „Цветна магия от Ямболско“.

Книгите се продават в Историческия музей, но могат да бъдат поръчани и чрез фейсбук страницата на музея и чрез електронната поща.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!