Обратно към категорията

Започва реформа на социалните услуги в Дома за възрастни хора в община Тунджа

Добавено на: 21.06.2022 10:25
   

Започва реформа на социалните услуги в Дома за възрастни хора в село Болярско, община Тунджа. Предстои да бъдат направени оценки на индивидуалните потребности на настанените 24 души. Ако има хора, нуждаещи се от специфични грижи, те ще бъдат изведени от дома, съобщи заместник-кметът на общината Татяна Стоева.

Оценките ще се правят според методика от Агенцията за социално подпомагане. Процесът ще премине през няколко етапа, като трябва да приключи до края на 2022 година. На първо време ще се сформира общинска експертна комисия, която ще осъществява координация между институциите. 

Дейностите се осъществяват по проекта „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“. Целта му е деинституционализация и осигуряване на подходящи условия и грижи за хора с умствена изостаналост, психични разстройства и лежащоболни. 

Според Стоева, реформата в социалните институции за възрастни е свързана с много неясноти на този етап, тъй като 300 са чакащите за настаняване в специализираните центрове. „При нас специфичното е, че хората няма къде да бъдат насочени. Как ще бъдат изведени, след като няма къде да отидат? Те нямат и близки, няма към кого да се обърнем. Надявам се, че ще се намери някакво решение“, коментира тя.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!