Обратно към категорията

Засичат доходите за 4 години назад при дарения за изборите над 1000 лева

   

Засичат доходите за 4 години назад при дарения за изборите над 1000 лева

Сметната палата ще проверява доходите за 4 години назад на хората, които направят дарения над 1000 лева за предстоящата предизборна кампания. Кампанията на кметовете и общинските съветници може да се финансира със средства на кандидатите или дарения от физически лица, юридически лица и еднолични търговци. Допълнително условие е фирмите и едноличните търговци да нямат задължения към държавата. Кандидатите трябва да попълват специална декларация за произход на средствата, ако са предоставили за кампанията си повече от 560 лв. За дарения над 1000 лева, Сметната палата ще прави допълнителна проверка за доходите на лицата, като засича и информацията за тях в НАП за последните 4 години. 
100 хиляди лева е максималният размер на разходите, които могат да извършат кандидатите за кметове на общини с мащабите на Ямбол. За един кандидат за общински съветник може да се разходват не повече от 5000 лв. Или партиите и коалициите, които регистрират кандидати за кметове и пълна листа с 37 кандидати за общински съветници в Ямбол, ще могат да изхарчат не повече от 285 хиляди лева за едномесечната си кампания. 
При това е забранено те да ползват са бюджетни средства или безплатно помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия, се посочва в решение на ЦИК от вчера. 
Големите партии обаче трябва да се съобразят и с още едно условие. 8 милиона лева е ограничението за кампаниите на всичките им кандидати в страната. Или средно за област се падат също по 285 714 лева. Което отново поражда съмнения дали всичките им разходи по места ще бъдат реално отчетени пред Сметната палата. 
На предходните избори Сметната палата е проверявала за съответствие доходите на кандидати от общините Тунджа, Елхово, Сливен, както и местни коалиции в същите общини. Декларираните разходи от кандидатите в областния град Ямбол не са проверявани.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!