Обратно към категорията

ЖАР ТЕАТЪР посвети спектакъл на Средновековната ямболска крепост

Добавено на: 15.09.2023 18:00
   

Една от водещите съвременни български формации за невербален театър и пантомима – Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР посвети свой спектакъл на Средновековната ямболска крепост, която се намира в Градския парк. Постановката „1373. Ода за защитниците на крепостта“ ще бъде представена на 23 септември в Ямбол, когато ще бъде и официалното откриване на възстановената северна стена на укреплението, защитавало града векове наред.

Преди малко повече от година, със средства от дарители и с помощта на общинските предприятия, Община Ямбол предприе мерки за възстановяването на северната стена на Средновековната ямболска крепост, която е единственият оцелял до днес археологически паметник на територията на града от Средновековието, обявен неслучайно за културна ценност от национално значение.

Проектът е изработен от архитект Милена Каменова и дарен от нея за гражданите на Ямбол. Той бе съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерство на културата. След приключване на ремонтните дейности, които включваха надзиждане на стената, възстановяване на кръглата кула, облагородяване на пространството с нова вертикална планировка и художествено осветление, град Ямбол се обогати с още едно знаково място за гордост. В началото на месец юни, като част от програмата за Деня на Ямбол - Свети Дух, до крепостната стена се състоя интерактивният исторически спектакъл "Средновековен Ямбол - търговия, дипломация и война", организиран в чест на 650 години от героичната защита на крепостта.

На 23 септември, в 19:30 часа, кметът на Община Ямбол Валентин Ревански официално ще открие възстановената северна стена, а малко след това присъстващите ще могат да видят огнения спектакъл на „ЖАР ТЕАТЪР“.

Зрителите ще имат възможността да се насладят на огнени костюми, кукли, картини, атракциони – всичко това, вплетено органично и обосновано в театралния разказ за продължителната и кръвопролитна обсада от османските завоеватели. Ямболската крепост е първата на Балканския полуостров, която оказва организирана и упорита съпротива на османските завоеватели. Превзета е след продължителна и кръвопролитна обсада през 1373 година, когато в крепостта се разпространява епидемия.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!