Обратно към категорията

Жители на четири ямболски села отново затвориха път в знак на протест за лошото му състояние

Добавено на: 15.03.2024 13:08
   

Жители на четири ямболски села отново затвориха път в знак на протест за лошото му състояние. Те настояват за основен ремонт на участъка между селата Болярско, Бояджик, Златари и Гълъбинци, който е част от републиканския път Ямбол – Нова Загора. 

Основен ремонт на пътя не е правен от близо 40 години. Участъкът е опасен за преминаване, с множество дупки и пропадания до 40 см. По него ежедневно пътуват стотици жители на населените места, автобуси с ученици и работещи в енергийния комплекс „Марица Изток“. Бавят се линейки и пожарни при спешни случаи, разказаха протестиращи.

„През 1986 г. е правен последният основен ремонт на пътя. Всички, които са управлявали държавата през това време имат вина да бъде в такова състояние. Тук няма политика, има прагматични искания на кметовете и жителите на селата“, каза кметът на община Тунджа Станчо Ставрев, който също бе на протеста със заместник-кметовете.

Преди седмица, местните хора отново излязоха на протест заради разбития път. От Агенция „Пътна инфраструктура“ тогава заявиха, че предстои авариен ремонт с изкърпване на дупките, а основен ще бъде възложен догодина. 

Областният управител на Ямбол Биляна Кавалджиева на среща с регионалния министър в оставка Андрей Цеков настоя процедурата за основен ремонт да бъде задействана по-бързо. Днес тя бе на протеста и разговаря с недоволните жители на селата.

„Първата стъпка е възлагането на проектирането на този път. След това трябва да има избор на изпълнител, на строител, на надзор. Това ще отнеме време, но не означава, че този път трябва да стои в такова състояние“, каза областният управител на Ямбол.

Очаква се до два месеца да бъде обявена обществена поръчка за възлагане на основен ремонт на въпросния критичен участък е уверил министърът, каза още Биляна Кавалджиева.

„Въпрос на време е да се стигне до някакъв по сериозен инцидент и може би тогава държавата ще обърне внимание. Пътуват хиляди хора, училищни автобуси, нетърпимо е вече. Затова хората са тук и ние сме тук“, каза председателят на Общински съвет – Тунджа Атанас Христов. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!