Обратно към категорията

Депутатите ще си определят коледна ваканция, гласуват данъчни и социални закони

Добавено на: 15.12.2022 08:43
   

Данъчни и социални закони ще гласува Народното събрание. Първа точка в дневния ред е проект за решение за коледната ваканция на парламента.

Десет дни да бъде Коледната ваканция – това е предложението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, което парламентът  ще обсъди. Предлага се депутатите да са в почивка от 24 декември до 2 януари включително.

Парламентът ще гласува на второ четене промените в Закона  за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, с който се облекчават условията данъчно задължените лица при прилагането на новите режими, които предстои да влязат в сила от 13 февруари 2023 г.

Съществена промяна е предвидена по отношение на декларирането и внасянето на акциза, за получените акцизни стоки, освободени за потребление на територията на друга държава членка. Акцизът ще се декларира и внася ежемесечно.

Предложено е отпадане на задължението за регистрация на лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана общност до 1 MW.

Депутатите ще обсъдят и Законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица и въвеждане на данъчно облекчение от родител на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод и на лице, което е починало през данъчната година.

Парламентът се очаква да гласува и промени на Закона за семейни помощи за деца.  Основният мотив е необходимостта от прецизиране на нормативната уредба, гарантираща правото на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители и "деца без право на наследствена пенсия от починал родител". Така самотните осиновители ще получават детски месечни добавки за деца до 18 години (или 20 години ако учат), без да се взема предвид техния доход.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!