Обратно към категорията

Гръмотевици, бури и наводнения се очакват на 16 юни

Добавено на: 16.06.2020 08:17
   

През първата половина на деня ще вали главно в Източна и Северна България, но в следобедните и вечерните часове в много райони ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност. Повече слънце ще има преди обяд над Югозападна България.

Максималните температури ще са между 23° и 28°, по Черноморието - между 20° и 24°.

Предупреждение от първа степен, код жълто, за условия за силни гръмотевични бури, локални проливни валежи и градушки, е в сила в цялата страна. А освен това има предупреждение и за вероятни наводнения в Дунавски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейн.

В резултат на интензивни валежи са възможни поройни наводнения както следва:

Дунавски басейн:

През нощта срещу 17.06 и в сутрешните часове на 17.06 във водосборите на р. Височка (р. Камарска, р. Средна), р. Янтра (р. Козлята).

Според EFAS в слеодобедните и вечерни на 17.06 са възможни поройни наводнения в горните части от водосбора на р. Искър.

Източнобеломорски басейн:

В следобедните и вечерните часове на 16.06 във водосборите на р. Тунджа (р. Акдере), р. Марица (р. Стара (Костенецка), р. Ибър, р. Крива, по основната река);

През нощта срещу 17.06 и в сутрешните часове на 17.06 във водосборите на р. Тунджа (р. Турийска, р. Саплама, р. Акдере, р. Тъжа, р. Бабска, р. Гюрля, р. Едровица, по основната река), р. Марица (р. Свеженска, р. Стряма, р. Бяла, р. Рахманлийска, р. Каварджиклийска, р. Пясъчник, р. Новоселска, р. Омуровска, р. Чепеларска, по основната река);

В обедните, следобедните и вечерните часове на 17.06 във водосборите на р. Тунджа (р. Бабска, р. Акдере, р. Тъжа), р. Марица (р. Ибър, р. Стара (Костенецка)).

Според EFAS в следобедните и вечерни часове на 17.06 са възможни поройни наводнения и във водосборите на р. Първенецка и р. Въча.

Западнобеломорски басейн:

В следобедните и вечерните часове на 16.06 във водосбора на р. Струма (р. Джерман);

В следобедните часове на 17.06 във водосбора на р. Места (р. Безбожка).

До края на седмицата и в началото на следващата облачността ще е по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. Ще има и краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури. До четвъртък остава повишена и вероятността за градушки и локални интензивни валежи в много райони от страната, а след това - главно в източната ѝ половина. Разкъсвания и временни намаления на облачността ще има след четвъртък в часовете след полунощ и преди обяд. Дневните температури в сряда ще са предимно между 22° и 27°, впоследствие, до края на седмицата и в началото на следващата, слабо ще се повишат и максималните в отделни райони ще достигат 30-31°. Към четвъртък вятърът ще се ориентира от северозапад и от петък до неделя в дневните часове временно ще се усилва до умерен.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!