Обратно към категорията

С церемония, рецитал и изложба в Котел ще бъде отбелязана 202-та годишнина от рождението на Георги Раковски

Добавено на: 14.04.2023 08:35
   

С церемония, рецитал и изложба в Котел днес (14 април) ще бъде отбелязана 202-та годишнина от рождението на Георги Раковски, съобщиха от общинския пресцентър.

Церемонията ще започне от 10:30 часа на площад "Възраждане" с издигане на знамената на Република България и град Котел, кметът Коста Каранашев ще произнесе слово, ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на Раковски и ще се състои рецитал на ученици от Средно училище „Георги Ст. Раковски".

Исторически музей- Котел ще представи книги от фонда си, писани от и за Георги Раковски. Сред тях са отдавна непоказваните биографични издания: „Ключ българского язика" от Георги Раковски (книга, издадена след смъртта на възрожденеца от племенника му  Киро Стоянов в Одеса, 1880 г.), „Г. С. Раковски. Живот, произведения, идеи" от проф. Михаил Арнаудов (София, 1922 г.), „Биография на Георги Стойков Раковски" от д-р Боби Петров (София, 1910 г.) „Георги Ст. Раковски, По случай петдесетгодишнината от смъртта му 1867-1917 г." от проф. Боян Пенев, проф. Михаил Арнаудов и А. П. Стоилов (София, 1917 г.) и др.

Във фоайето на експозиция "Котленски възрожденци" посетителите могат да видят още постерната изложба „Образ невъзможен", посветена на 200-годишнината от рождението на котленеца и отливка на пластичната антропологична реконструкция, изработена по черепа на Раковски от доайена на антропологията у нас проф. Йордан Йорданов. 

Обектите на Исторически музей - Котел - експозиция "Котленски възрожденци" с Пантеон на Г. Ст. Раковски и къща-музей "Йордан Йовков" в с. Жеравна ще бъдат отворени за посещение на 14, 15, 16 и 17 април 2023 г. от 8:30 до 17:30 часа.

Годишнина от рождението на патрона си ще честват и от средното училище в Котел. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!