Обратно към категорията

60 години сливенски алпинизъм отбелязват на 7 юни

   

60 години сливенски алпинизъм отбелязват на 7 юни

Шейсет години сливенски алпинизъм ще бъдат отбелязани днес, съобщиха от алпийския клуб "Сините камъни" към туристическото дружество в града. На церемонията в община Сливен по повод на годишнината ще бъдат връчени паметни значки и награди.
Алпинизмът в Сливен е спорт с традиции. Местното дружество "Сините камъни" е създадено през 1901 г. През 1969 г. алпийският клуб организира първата българска международна експедиция на Килиманджаро (5895 м), най-високият връх в Африка. Тя приключва успешно с покоряване на трите първенци - Ухуру, Мауензи и Монт Кения.
През 1971 е следващата голяма експедиция - до връх Ношак (7492 м), най-високата точка на Хиндукуш в Афганистан. Тогава при атаката на върха загиват петима алпинисти. Заради трагедията е разформирована Републиканската секция по алпинизъм - тогавашната българска федерация по този спорт. В памет на загиналите в подножието на Карандила е поставен паметник, припомнят историята от клуба. 
Въпреки трудностите, сливенският клуб запазва своята дейност и дава на българския алпинизъм много имена като Динко Томов, Тошко Лазаров и други. Сливенски алпинисти са участници в националните експедиции до Еверест и предприемат самостоятелни изкачвания до най-високите върхове на Земята, се отбелязва в съобщението. 
Велина Василева, БТА

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!