Обратно към категорията

Днес честваме 182 години от рождението на Васил Левски

   

Днес честваме 182 години от рождението на Васил Левски

„За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим заедно“ 
Левски е един от най-големите национални герои на България. Почти сам той успява да изгради мрежа от революционни комитети в България, върху които основи стъпват Априлското въстание и освободителната война. Неговата мечта за идеалната държава е недостижима и до днес. Нещата, които той е направил се дължат на качествата, които той е притежавал. Те са изградили един изключителен организато, но в същото време безцеремонно благороден човек.
 
- ЖЕРТВОГОТОВНОСТ. Това качество Левски безпримерно владеел. Поставял делото пред всичко останало дори пред егото и семейството си. Идеален пример как трябва да изглежда един истински български герой.
“Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“
 
- ПРОЗОРЛИВОСТ. Той сякаш е виждал години напред. Възгледа му, че българите сами трябва да поискат свободата си и да я извоюват със собствена кръв се оказва прав. Както ще видим после от Априлското въстание. Мечтата му за „Чиста и свята република!” с равни права между всички, без корупция и че властта трябва да е в ръцете на народа, говорят за това колко светло е виждал той бъдещето на родината.
 
„Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република".
 
- ЧЕСТНОСТ. Всички средства, които се събирали и харчили за делото били описвани до стотинка в неговия бележник. На темата Левски е бил изключително принципен и строг. 
 
“Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“
Достоен, великодушен, доблестен, почтен. Можем да го опишем с много думи. Участвал в двете легии на Раковски, байрактар на Панайот Хитов. Създател на Вътрешната революционна организация (ВРО), създател на БРЦК с Любен Каравелов. 
 
ЛЕВСКИ Е СИМВОЛ ЗА ГЕРОИЗЪМ, ЧЕСТ и РЕВОЛЮЦИЯ ! 

Фондация Тервелъ

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!