Обратно към категорията

Изложба в Музея на бойната слава в Ямбол разказва за военните маневри през 1937 година

   

 Изложба в Музея на бойната слава в Ямбол разказва за военните маневри през 1937 годинаДо края на месеца в общинския Музей на бойната слава в Ямбол ще бъде експонирана фотографска и документална изложба, посветена на Царските военни маневри край град Попово през 1937 година, съобщи на БТА директорът на музея подполковник Милчо Начев.
Това са първите военни маневри след сключването на Ньойския мирен договор. В тях участват около 35 000 български военнослужещи с ново въоръжение. Чрез този акт българската държава демонстрира, че няма да спазва тежките клаузи на договора, според които Българската армия е сведена до 20 хиляди души, предимно с охранителни функции, поясни Начев.
Историци определят царските маневри като парад на родолюбието. Те завършват с величествен парад при село Паламарци и с освещаването и връчването от цар Борис Трети на 32 нови знамена на части от Българската армия. Сред тях са IV конен полк и 37-ма Пиринска дружина /по-късно преименувана на 29-ти ямболски пехотен полк/ от състава на Ямболския военен гарнизон.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Ямболлия 04.08.2019 15:09

Един от най-великите българи е бил Н.В. цар Борис Трети.Ходел е навсякъде без охрана.Разговарял е и с най-обикновените като равен с равен.Той и царица Йоанна ,са били пословично скромни.Правили са голяма благотворителност.Нашият цар обичаше много България и умря за нея.Честните и родолюбиви българи,няма да го забравят.Вечна му памят.


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!