Обратно към категорията

Навършват се 50 години от пускането в експлоатация наязовир "Жребчево" край Сливен

   

Навършват се 50 години от пускането в експлоатация наязовир "Жребчево" край Сливен

Петдесет години от пускането в експлоатация на язовир "Жребчево" край Сливен се навършват утре, на 1 юни. 
Проучвателните мероприятия за изграждането на язовира започват през 1950 - 1952 година. Това разказа в интервю за БТА Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи" ЕАД - клон Средна Тунджа, които стопанисват съоръжението. Първите проучвания се правят в областта "Дуванкая", но мястото се оказва неподходящо, защото от южната страна местността е изградена от варовици, в които има пукнатини. Взето е решение язовирът да се построи на мястото, където е днес. 
Името му идва от останалото на дъното село Жребчево. В чашата на язовира са останали общо три села - Атлари /Жребчево/, Запалня и Долно Паничерево. Освен спомените на жителите на Запалня и техните наследници, днес от селото са останали два паметника - потопената църква "Свети Иван Рилски" и паметна плоча в близост до селското гробище, но не за един човек, а за цяло село. Надписът върху нея гласи: "Село Запалня, заселено 15-ти в., изселено 1962 г." 
Първоначално е било предвидено язовирът да бъде доста по-голям, но за да не се изсели поне още едно село - Николаево и да се разруши мостът на река Тунджа в местността "Ямурджа", е взето решение да се намали обемът му на 400 000 000 куб. метра. Така язовир "Жребчево" се нарежда на пето място в страната, веднага след язовир "Искър". Предназначен е за напояване и производство на електрическа енергия.
Финалното завършване на язовира е през 1969 г. 
Язовирът може да напоява 1 млн. дка земя на територията на областите Сливен и Ямбол. Преди да се използват за напояване водите му преминават през ВЕЦ "Жребчево" с мощност 14 000 кв/ч. 
Язовирът има много ръкави с удобни за риболов места. Тъй като водата от язовира се използва за напояване, през лятото той се източва значително, което обуславя сезонния характер на риболова (костур, червеноперка, сом). В устието на язовира на река Тунджа се среща също щука. 
През 2005 г. язовирът е обявен за орнитологично важно място. През зимния период на "Жребчево" зимуват зеленоглавата патица, голямата белочела гъска, голямата бяла чапла, зимното бърне и много други видове птици. Язовирът е рай за водолюбивите птици, някои от тях са включени в Червената книга на България.
Историята на това огромно водно съоръжение са пази и до днес. 
Петдесет години по-късно наше задължение и отговорност е да запазим историята на това огромно съоръжение, както и да стопанисваме разумно водното ни богатство, смята Пламен Иванов. 
До язовирната стена утре ще бъде отбелязана годишнината. Очаква се на празника да присъстват
министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, министърът на околната среда и водите Нено Димов, народни представители, изпълнителният директор на Напоителни системи - ЕАД Снежина Динева, кметове на населени места по поречието на река Тунджа, земеделски производители и др. 
Ще бъде отслужена литургия за здраве и благоденствие. Ще бъдат връчени награди в различни категории на бивши и настоящи служители на "Напоителни системи". Всички гости ще получат специално издадена за юбилея книжка за язовир "Жребчево".
Велина Василева, БТА

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 ТРАКИЕЦ 31.05.2019 07:47

Този и <Копринка>,са главната причина Тунджа да няма вода.


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!