Обратно към категорията

Общинските съветници в Ямбол даряват заплатите си за изграждане на паметник на Васил Левски в града

Добавено на: 27.11.2021 09:06
   

Общинските съветници в Ямбол даряват заплатите си за октомври в общ размер на 30 000 лева за изграждане на паметник на Васил Левски в града, съобщиха от пресцентъра на местната управа.
В инициираната от общината през юли тази година кампания досега са събрани близо 20 000 лева. Имената на дарителите се обявяват на сайта на администрацията. Включили са се 48 граждани и фирми, както и кметът Валентин Ревански.
Паметникът на Васил Левски ще бъде монтиран на ул. "Георги Раковски", встрани от сградата на общината. Мястото беше определено преди месец от комисия от архитекти, художници и общински съветници. По идеен проект паметникът трябва да е с обща височина 3.5 метра на двете части - бюст и постамент от метал и камък.
Идеята за създаването на паметник на Апостола в Ямбол е от 2014 година, на гражданското сдружение "Левски - Дяконът" с председател Петър Панков. През 2019 година Общинският съвет одобри изграждането.
Според историка Хараламби Баев, първото посещение на Левски в Ямбол е между декември 1868 г. и февруари 1869 г., по време на първата му обиколка през българските земи. През 1872 г. Дяконът отново идва в града и се среща с ямболския революционер Георги Дражев. Счита се, че именно тази среща е повлияла за създаването на местния революционен комитет през 1873 година.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!