Обратно към категорията

Покачва се заболеваемостта от коронавирус в област Ямбол

Добавено на: 05.07.2022 15:20
   

Заболеваемостта от COVID-19 в област Ямбол плавно започва да се покачва – към момента активните случаи са 149. Същевременно се отчита и интерес към четвъртата доза за ваксиниране през последната седмица. Това съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Новите случаи за последното денонощие са 17, трима се лекуват към момента в болници. Двуседмичната заболеваемост в областта е 68 на 100 хил. души население и засега остава под средната за страната – 82 на 100 хил. души. В региона най-висока е заболеваемостта в община Стралджа – 85, и в община Ямбол – 83 на 100 хил. души.

По думите на директора на РЗИ – Ямбол съществува и т.нар. скрита заболеваемост, тъй като много хора отказват да се изследват. „Причината е донякъде и финансова, тъй като личните лекари вече не издават направления за тестове“, коментира д-р Калчева.

Тя допълни, че макар и слабо, се повишава интересът към ваксинация. „През последната седмица са поставени 109 броя четвърти дози, като например само вчера 35 лица са поставили втори бустерни дози. Имунизират се предимно възрастни хора“, допълни директорът на здравната инспекция. 

Междувременно, стана известно, че поради изтичане на гаранционния срок от РЗИ – Ямбол са бракувани над 10 хил. ваксини „Пфайзер“.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!