Обратно към категорията

За "Светлината" в Ямбол и спомените на проф. Димов в Маломир

Добавено на: 09.06.2020 09:15
   

И тази година изложбата „Светлината” озари празника на Ямбол.

Това е едно от най-значимите културни събития на Ямбол, тъй като в него се срещат поколения художници, които работят или са свързани с Ямбол.

Снощи изложбата беше на открито, заради противоепидемичните мерки, но ако сте пропуснали официалната церемония, можете да я разгледате до 9 юли в залите на художествена галерия „Жорж Папазов“.

Тази година изложбата включва над 90 творби от над 40 творци от Ямбол и региона. В нея са включени произведения на Стефан Бъчваров, Иван Газдов, Боряна Чапърова, а специално място е отредено и на тазгодишния носител на голямата награда на община Ямбол за култура на името на „Жорж Папазов“ – Иван Димов.

За Иван Димов любовта към четката и платното е водеща от малък. Но когато се записал да учи във Висшия институт по изобразително изкуство „Николай Павлович“, дядо му – също Иван, го скастрил: „Поне един генерал да беше станал!“, сподели вчера художникът.

Всъщност Иван Димов и сега е генерал, но в областта на изкуството, коментира председателят на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев, чиито стихосбирки са илюстрирани точно от професор Димов.

Иван Димов има редица самостоятелни изложби, като първата е проведена в Париж през 1975 г. Останалите самостоятелни представяния на творбите му са в градовете Виена, Берлин, Варшава, Москва, Люксембург, Хага, София, Бургас, Ямбол, Копривщица и в държавата Швейцария.

Представя графика на биеналетата в Краков, Баден-Баден, Любляна, Сао Пауло и Берлин.

Участник е в общи художествени изложби и на изложби за съвременно българско изкуство в Германия, САЩ, Холандия, Япония и други държави.

Носител е на различни национални и международни награди. Сред тях са: Национална награда за живопис „Захари Зограф“ (1979), Международна награда за графика „Интерграфика“ (1984, Берлин) и Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“, наградата на името на Джон Атанасов на Община Тунджа, а и сега на името на Жорж Папазов на община Ямбол.

Иначе е роден в село Маломир. „Никога не съм го наричал Карапча“, каза вчера на среща със своите съселяни проф. Димов. Големият поет Валери Петров оприличил родното му село като „малък свят“. „Не го коригирах, за да не се разсърди“, каза Иван Димов. Според него мнозина в България не помнят българския хан Маламир, чието име носи родното му село. А не го помнят, защото Маламир не е водил войни. „Затова не пише в него и в учебниците по история“, смята професорът.

На срещата вчера с него в село Маломир бяха негови съученици, приятели от детството, роднини, сред които актьорът Кольо Пехливанов, бившият заместник-кмет на община Тунджа Стефка Керемидчиева и много други. И всички питаха: „Помниш ли Иване, как рисуваше плакати за всеки празник тук?“. „Помниш ли Иване в първи клас как дойде в читалището?“. И до ден днешен читалището в Маломир е украсено с творбите на Иван Димов. „Селото, с което аз истински се гордея, защото от тук са излезли много силни личности“, каза Иван Димов.

Специален поздрав към професора с песни от местния фолклор поднесе самодейната група „Карапчанка“, в която най-малката участничка е 8-годишната Димана. А младият кмет на Маломир Тодор Налбантов използва случая да покани отново твореца на събора на селото, който ще се проведе наесен.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!